Actually ayam rose dan ayam masak merah ni takde beza pun cuma ayam rose ade menggunakan sedikit santan. ni aku bagi resipi simple-simple je. resipi dalam ni sumanya simple takde yang gempak atau luarbiasa. so kalo korang dah memang terror masak duk dendiam je jangan nak kutuk-kutuk okay.
Pic ni aku snap guna handphone jer, dalam kuali plak tu. huhuhu ampunnnn...
Bahan-bahan yang diperlukan
- ayam 1 ekor (dipotong 12)
- bawang merah 4 biji saiz sederhana (diblend)
- bawang merah 2 biji (diracik)
- bawang putih 2 ulas (diblend)
- halia seinci (diblend)
- cili kisar (terpulang pada tahap kepedasan anda)
- santan
- serbuk kunyit
- garam
- gula
- minyak
perap ayam bersama kunyit dan garam untuk digoreng.
Goreng ayam separuh masak. Jangan goreng terlampau garing. Nanti keras jadinya.
Ayam yang telah digoreng separuh masak. Ketepikan.
Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak ya bukan naik minyak.
Kemudian masukkam ayam yang telah digoreng bersama bawang merah. Gaul sehingga rata.
Step terakhir masukkan garam gula dan juga santan. Santan tu terpulang kat korang nak masukkan banyak mana ikut tahap kepekatan. Aku tak suka banyak-banyak so aku just masukkan 2 sudu besar jer. Ok siapppppp!
Ayam Masak Rose Simple Jer
Sedapnye. All time feveret masak ayam pedas ni..
ReplyDeleteHehehe samela dgn aini. Xde lauk pun takpe. Mkn nasik panas2 dgn ayam sambal... Leh tambah 2-3 kali.. Heeee
DeleteSdpnyq terus rasa lapar..
ReplyDeleteHehe cpt g mkn.. :)
DeleteAssalam aini,
ReplyDeletesalam per kenalan yer
iols pun slalu masak resipi ni
peberet hubby iols
makan ngan nasik tomato he3
pa pun kalo sudi jemputla singgah & join blog iols jugak yer
Wsalam dear.. Hehehe kannnn kalo mkn dgn nasik tomato lg meletup. Tp aini masak x sedap. Hahaha. Ok dear nnt aini g melawat blog awak okay. Tq sbb sudi dtg sini.. :) hugs!
ReplyDeleteSimple tu yang dap dap dap! :)
ReplyDeleteHehehe.. Kannn.. Yg simple tu buat tambah 2-3 kali
Delete