Monday, 16 March 2015

Puting Botol Susu Asyik Putus!!

Ya ampun..... sabar sangat aku ni dengan budak berdua ni. Suci and Wahyu. Tak taulah aku lately dorang suka sangat gigit puting botol susu sampai putus okay. ko sanggup hari-hari tukar puting botol baru pastu gigit lagi sampai putus. Nak kata dorang gatal gusi, dua-dua alhamdulillah dah tumbuh gigi penuh, 


Tiap kali 2 beradik ni hisap susu especially Suci, mesti akan ada puting botol susu yang putus, bukan putus sikit-sikit tau, tapi putus terus. Melimpah-limpah susu keluar. Lemah jantung ni rasanya.

Memula dulu pakai botol avent. Tapi bila asyik putus je puting, tak daya lah pakyong nak ulang alik beli puting yang bukan murah. 2 set dah $19.90. Dah tu kalo seminggu 3-4 kali putus camne tu? So pikir punya pikir. aku pun try tukar botol susu brand pureen. Hah lega banyak sebab puting pureen murah sikit. dalam $7-8 dah boleh dapat dah. 




Hari tu pakyong gi kedai, ada salesgirl tu cadangkan suh ambik tommee tippee. so gigihlah ayahnya belikan sebotol sorang. sebab salesgirl tu cakap puting tommee tippee ni tahan lasak. Tapi sebelum ni pernah gak kitorag guna botol susu brand tommee ni. Betul puting dia tahan lasak. Ye memang betol, tapi dorang tak tau gigi anak aku tu tahap gigi harimau. so end up putus jugak. Jadi marilah kita kembali kepada Pureen. Ok ini iklan tak berbayar. So pureen marilah taja puting susu untuk anak-anak aku...







budak yang kuat mengigit





kakak suci dan adik wahyu





mama harap pasni kamu kurangkanlah gigit puting botol tu ya....korang ade tips tak camne nak suh anak tak gigit puting botol ni?? T---T























5 comments:

  1. alaa siannya.. anak kedua dulu oun suka gigit puting susu.. jenuh jugak laa beli sentiasa.. setakat sekarang memang tak da petua.. cuma berhenti isap susu jer jawabnya.. tak pun try bagi bekas minum, yang tempat minum dia dari plastik tuh.. kurangkan bagi botol susu.. tak laa kerap bertukar puting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul jugak tu. Tapi tu la anak yg 1st tu ok lg bg minum dlm cup, tp si wahyu tu aduhai sabor jelah.. Tp nak taknak kene buat jugak ni kalo tak sampai bila abis puting tu putus digigitnya.. Hehehe tq for the tips dear :)

      Delete
  2. Cuba try bg minum dlm cawan straw atau sippy cup. Bg botol time nk tido mlm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Bgus jugak idea tu.. Tu la pasni mmg nak kene biasekan dorang minum dlm cup atau guna straw. Menangis tetiap ari tkr puting. Hehehe. Tima kasih dear atas tips yang diberikan :)

      Delete