Sekarang ramai betul yang jual sambal hitam pahang ni baik kat IG mahupun fb. so far belum terjebak lagi nak beli. dulu masa balik kampung pernah rasa sambal ni time tu kakak aku yang order dari kawan dia. memang sedap makan dengan nasik panas-panas.
so kali ni mood ade merajin sikit nak buat entry untuk resipi sambal hitam pahang ni, walaupun tak terror mana lagi nak buat, tapi untuk makan tekak sendiri tu boleh la kot.
Gambar ni kiriman dari kakak aku yang rajin buat sambal hitam. Resipi olahan dari aku sendiri. So kalau resipi aku tak sama cam korang buat, just abaikan aje okay sebab ni aku buat yang simple-simple aje.
RESIPI SAMBAL HITAM PAHANG SIMPLE
Bahan-bahan yang diperlukan
Belimbing buluh. Kuantiti terpulang pada banyak mana korang nak masak.
- Ikan Bilis segengam
- cili padi
- bawang merah
- bawang putih 3-4 ulas
- kicap manis
- serbuk perasa
- garam
-gula
minyak untuk tumis
Belimbing buluh yang direbus. dah lembik nanti just ramas je bagi hancur. Ni cara aku la tak tau cara korang cemana. Belimbing buluh ni korang rebus tanpa air okay. sebab nanti masa proses merebus tu, jus belimbing buluh ni akan keluar. cuma korang kena bukak api very perlahan. Kena rajin kacau sebab takut nanti hangit plak. Tunggu sehingga belimbing ni kecut dan berubah warna gelap.
Ikan bilis ni korang rendam bagi lembut. Pastu tumbuk
Cara-cara untuk masak sambal hitam :-
1. Tumbuk cili api bersama Ikan bilis,bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan bahan tumbuk tadi (bawang merah, bawang putih dan cili). Tumis sehingga naik bau ya.
4, Kemudian masukkan belimbing buluh tadi yang telah hancur.
5. Perasakan dengan Kicap manis, garam dan gula. kalo korang jenis yang suka letak serbuk perisa leh masukkan sekali, tak bedosa pun.
Tadaaaa dah siap pun. Terpulang kat korang nak buat versi basah atau kering. Sebab taste memasing tak sama kan? Yang bagusnya sambal ni korang boleh buat banyak-banyak pastu simpan buat stok, Makan dengan nasik panas memang meletup!
Wah sedapnye..
ReplyDeleteHehe sy x pndai buat.. Klo yg btl2 sedap, mkn dgn nasik pns2 mmg terangkat
Delete