Tuesday, 10 February 2015

Resipi Ayam Sambal Sesal Separuh Nyawa

Trip pegi Bandung aku sambung next entry okay. Ok arini tajuk entry bakal buat orang rase nak lempang aku lelaju. Laki aku panggil aku azwan A sebab tajuk resipi aku ni. Amboi sedap mulut ko ye bang. Hahaha tapi ada sebab okay nama resipi aku cenggitu. Ok satgi aku cerita. Ni dah terror sangat ke asyik up entry pasak resipi je. Ala biarlah. Sebab resipi kat blog aku ni semua resipi paling ringkas dalam dunia. So buat sesape yang terror masak tu jangan kutuk aku ya. Semalam bukak peti, tengok belen ayam mentah mase buat nasik ayam tempoh hari still ada lagi. So ligat dalam kepala aku nak masak apa. Tengok ade cili kering. So oklah kita masak ayam sambal lah camtu. Nak buat sambal tu kering-kering je. Kalo ade ubi kentang boleh campak dalam tu sekali. Urmm nyummmm.

      


Bahan-bahan yang diperlukan :-

Ayam mentah (terpulang pada kuantiti masakan anda)
Bawang merah 4 biji (blend)
Bawang putih 2 ulas (blend)
Bawang besar 1 biji (dipotong)
Halia 1 inci (blend)
Cili kisar
Gula
Garam
Minyak untuk menggoreng dan menumis

       

Potong ayam mengikut size kesukaan anda. Basuh bersih-bersihkan dan toskan.

      

Kisar bawang merah dan cili kering beserta halia. Bawang putih jangan dilupakan.

         

Mase blend ni aku lupa nak letak penutup blender ni betul-betul. On je blender, ambik ngko abis 1 badan aku bermandikan cili kering ni. Wuwuwuwu. Mencik tau.

        

Selalunya kalau masak ayam sambal ni, aku jarang goreng dulu. Aku akan tumis cili sume baru masukkan ayam. Tapi harini aku goreng dulu sebab aku nak buat ayam sambal kering-kering. Ok so kita goreng dulu ayam ni. Jangan garing-garing sangat ye. Dah siap goreng, ketepikan.

Tapi, aku SESAL SEPARUH NYAWA sebab at the 1st place aku nak letak cili tu sikit2 dulu coz kalo letak banyak sekaligus, nanti sambal tu jadi belambak banyak and berkuah. Itulah yang aku buat. Aku dengan selamba badak air je pegi tuang semua cili tu. 

        

So untuk sedapkan hati aku, aku berkata dalam hati, takpelah ayam sambal kuah berladong pun sedap jugak. Last skali letak bawang yang sudah dipotong, garam dan gula mengikut citarasa anda. Ok siappppp! 













2 comments:

  1. Assalamualaikum ...

    Chepy Car Tour & Travel Bandung
    Dijamin Termurah se bandung !!!

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    **Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
    Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ...

    Chepy Car Tour & Travel Bandung
    Dijamin Termurah se bandung !!!

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    **Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
    Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete