Sunday, 8 February 2015

Nasik ayam simple jer

Assalammualaikum...

Itu hari aku ketandusan idea nak masak dan makan ape. So bende paling senang nak buat is nasik hayam.. 

Gigih tau aku snap satu persatu bahan2 guna phone je. So kualiti gambar biase2 jelah yer. Resipi yang aku featurekan kat blog aku ni sume yang simple2 je. Actually ni bukan resipi pun sebab aku tak reti nak bagi exact amount yang btl brape sudu bahan yang aku masukkan. Aku main agak ikut sedap je. Lets cekidaud! 



                               

Ayam ni aku guna 2 ekor, belah 4. Aku buat stok sup guna ayam ni jugak. 


                              

Ayam bahagian tulang2 pun aku masukkan skali untuk sup nanti.

                             

                   Ubi kentang dan lobak jangan dilupakan.






Sambal nasik ayam. Simple je bubuh cili merah, halia, bawang putih, buah tomato sikit, garam, gula and last tu aku taruk sikit sup ayam. Ambik kuah je jangan kau bubuh ayamnya skali ye. 



Dah siap sambal, letak daun ketumbar sikit.




Basuh beras and letak stok sup ayam. Nak sedap bubuh kulit and lemak ayam dalam ni. Memang beranak pinak la lemak dalam badan aku pasni.



Ayam yang aku guna untuk rebusan stok tadi tu, angkat dan perap dengan kicap manis, madu, bawang putih & halia yang ditumbuk. Perap dalam setengah jam. Then goreng gitu2 je bagi kulit luar garing. Takyah goreng lelame sebab ayam tu pun dah masak sbenarnya.



Ayam yang sudah siap digoreng



Sup ayam. Lupa nak beli daun sup. so campak jelah daun celery. Pun boleh.




Ok jemput makannnn sumeeeer.. Bye!

Thank you.





More tips, recipes, travelogs, follow :-

IG : ainismail
FB : nurmaizatul aini

3 comments:

  1. Oi juji, letak laaa namo. Asal anonymous??

    ReplyDelete
  2. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete