Wednesday, 8 August 2012

Resipi mudah : Chicken Pie Kesukaanku :)



Salam everyone,

just a quick update coz ive got sumthing to do. okay aku ni suka sangat makan ciken pai. name je ciken pai ala2 western sgt tp gase cam karipap kentang je sebenarnya. Semalam aku tetiba mengidam nak makan pai ayam ni so setelah berkira-kira dengan bahan yg ada, aku buatlah pai ni ikut selera tekak aku. Resipi ni aku bantai sendiri.




bahan-bahannya (aku tak ikut sukatan, aku main campak2 je) ;

bawang merah 2 ulas + cendawan straw



ayam cincang (bahagian dada)



minyak + thousand island



butter (150G)



panaskan ubi kentang yg dipotong dadu (sebijik cukup)



saute minced chicken together with red onion, potato, thousand island, oyster sauce, salt, pepper. takyah lama-lama pun takpe janji ayam masak.



aku lupa nak tangkap gambar dia punya doh. nak wat doh tu senang je. just pakai tepung 250g,butter 150g,kuning telo sebijik dan garam. Uli ikut besar casserole. pastu masukkan inti dan lebihan doh tu, bolehlah digunakan utk cover bahagian atas.Oh lupa lak, on top inti tu aku letak cheese 3 keping so rasa dia cam lemak-lemak sikit ala-ala pizza gitu.



pastuh amik fork then cucukcucuk lah sekuat hati kat bahagian atas doh asalkan inti tak terkeluar dan tidak dimarahi ibu anda.



bakar dalam ketuhar gelombangs mikro pada suhu 160 celcius selama 20-25 minit. guna api atas bawah.



tadaaa dah siap pun jadi bolehlah dimakan bersama sos cili jenama kimball bersama yang tersayang sewaktu berbuka nanti.... selamat mencuba~!


2 comments:

  1. lolita_08@gmail.com8 August 2012 14:59

    smlm baru sy makan kak. favourite jugak tu. tapi tak pandai nak buat. hehe

    ReplyDelete
  2. Lolita, akak pun suker. Ni 1st time buat. Teeheh

    ReplyDelete