Semalam aku terliur nak makan ayam kerutuk. Jadi aku suruh mak aku tolong ajar macam mana cara-cara nak buat. Ingatkan renyah cara nak sedikan kerutuk ni. Tapi takdelah renyah sangat.
Bahan-bahan A (utk menumis)
1. Bawang putih 2 bijik
2. Bawang merah 3 bijik
3. Serai 1 batang dititik
4. Halia (suke ati nak letak byk mane)
Bahan-bahan B (dikisar)
1. Bawang merah 10 bijik
2. Bawang putih 10 bijik
Bahan-bahan C
1. Ubi kentang sebijik
2. Santan setengah kotak
Mula-mula tumis bahan A, kemudian masukkan bahan B yang telah dikisar. Then korang masukkan perencah kerutuk (adabi). Kacau dan masukkan ayam. Biarkan hingga sebati & terbit minyak. Agak2 dah kering & ayam dah masak sikit, masukkan ubi kentang & santan. Kacau perlahan2. Masukkan garam & gula ikut selera korang.
Tadaaa, dah siap dah. Boleh lah dimakan sewaktu berbuka / bersahur nanti.
Sekian, terima kasih
Mcm sedap. Rempah tu kalo tukar brand lain boleh ke kak?
ReplyDeleteSuria, boleh. Skrg dah byk yg jual dalam paket. From diff brand. Tp akk prefer adabi.. ;)
ReplyDelete