Wednesday, 15 August 2012

Mengandung dan Angin ibarat Irama dan Lagu (TIPS)

Salam & Hello everyone,

Masalah angin sewaktu mengandung ni memang menguji kesabaran maksima korang sebagai pompuan lebih-lebih lagi time posa camni. Ni bukan angin pus pus, angin lintang atau kepala angin. Tapi, ni angin yang ada kat dalam badan korang yang korang asyik duk sendawa atau kentut tu. Sebelum mengandung dulu aku ni memang jenis kuat angin dan gastrik. Bila dah mengandung makin menjadi-jadi anginnya ibarat ko buy one free one gitu...  Kadang-kadang korang terfikir tak kenapa korang dapat angin ni walaupun tak makan makanan bersulfur? Nak tau kenapa....?

Ini kerana semasa hamil, hormon progesteron yang penting untuk ‘membenarkan’ bayi membesar, juga memperlahankan pergerakan usus. Jadi bila pergerakan peristaltik usus menjadi perlahan, tindakan bakteria menjadikan gas yang banyak terbebas dari usus, menyebakbkan badan ibu senang berangin. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil berasa tak selesa, mungkin mengalami sakit kepala, muntah dsb.

Read more http://vitaminsemulajadi.com/tips-atasi-badan-berangin-semasa-mengandung/


Memang seksa dan menyakitkan seluruh badan kau bila dah datang angin macam ni. Masa tu aku first trimester of pregnancy. asyik kentut  & sendawa je keja aku. tapi okay la kan bila dah kentut sebab angin kluar. then bila dah nak masuk second trimester, time tu mmg menguji kewarasan fikiran aku lah sebab angin dah terlalu banyak dalam badan, tapi angin tu taknak keluar. ibaratnya macam kau kena sembelit lah. sakit kan?

Pastu doctor recommendkan aku minum gaviscon liquid ni...





sampai menangis aku kena paksa makan ubat ngan laki aku. sebab ubat ni tak sedap. tapi bagus sebab memang angin kau akan keluar dengan lancar.

# courtesy of google image

Angin ni dia attack tak mengira tempat. kadang-kadang kat bahagian perut, dada, urat-urat pun sama. Kalau aku tahap angin serang kepala beb. Memang rasa nak muntah. Urut pun dah tak jalan. Majoriti aku boleh katakan time pregnant korang memang akan mengalami angin yang tak diundang ni.




TIPS UNTUK KURANGKAN ANGIN


1. makan banyak makanan fiber. cam roti, sayur-sayuran... yang lain-lain tu korang google la sendirik! hehe. tapi jangan terlebih amik fiber pulak sebab tu pun akan buat korang berangin


2. minum banyak air . bagos utk pelawasan




3. banyak lakukan senaman ringan

gambar aku time pregnant dulu. okay okay nampak nau aku menipu.



4. korang catat apa korang makan. if let say korang kene angin, pastu korang leh check apa yang korang dah makan


5. jangan skip breakfast



6. makan banyak buah-buahan




                                                                # courtesy of google image

4 comments:

  1. Haahla saya pon baru detect saya hamil. Aayik kentut jek. Adoihai baunye sungguhla... Kadang jadi takut nak kentut. Huhu tq sgt for the info. At least boleh cari buah2an utk jadikam makanan.

    ReplyDelete
  2. Hi fiena! Thank for reading my blog. Wahh congrats ye.. Dah brape bulan dah? Okay nnt if ada topic best i will share then. Just lately been busy with sumthing smpaikan da lame x update.. Ok, rajen2 la melawat blog i k.. ;)

    ReplyDelete
  3. hai. cx was here. cx just got married for a month but now bdn mcm cpt sgt dpt angin. pdhl mkn tk tinggal. then bdn sengal2. lutut lenguh cm org berumur. then kdg2 dmm kdg2 tak. mcm chipsmore. pagi bdn pns, tghri normal and mlm pns blk. am i have got a pregnant symptom? could u replied on my shoutbox? tq madam! :)

    ReplyDelete
  4. Sebut psl angin ni..mmg ble hangin 1 bdn.. sy bru msuk trimester ke 2..msa 1st trim xkena sgt angin ni to skunk dh mcm dok pam angin dlm bdn huhu... husband nk tidi xble sbb asyik sendawa, kuat lak tu hehe...

    ReplyDelete