Tuesday, 31 July 2012

Speak up : Mother-Baby friendly shopping mall / public area


Assalamualaikum



Hi mommies, just nak share today pasal baby friendly places especially kat shopping mall. Sebelum ade baby dulu aku jarang nak ambik tau psl kewujudan nursing room utk babies kat public area. But now since dah ade Suci, ini lah benda yang aku selalu buat research especially before kitorang pegi mane2. Benda ni aku take it serious memandangkan Suci is fully breastfeed and refused to drink wif bottle. So nak taknak if pegi public aku sentiasa kena standby kalau Suci nk minum. 

Last 2 weeks aku dgn husband bwkla Suci pegi jalan-jalan The Curve. Then after half an hour camtu Suci dah merengek mintak susu.. (tak sempat Mama nk shopping kat Ikea T__T )

Luckily they got Nursing room for babies Next to mothercare. Tp yg ni sebelum bersalin dulu pun mmg aku dah noticed ade nursing room btl2 sebelah mothercare. Sampai jer kat situ, bilik dah penuh. Ada 2 bilik jer. Tp dua2 dah occupied. Sementara tunggu tu 2-3 round jugakla Suci menangis sampai hisap2 jari aku. Sian Suci. Aku pun lupe nak tgk kat mothercare tu ade tak nursing room coz menurut sumber mothercare kat Klcc mmg ade sediakan nursing room. Tp seingat aku curve punya mothercare takde. After 15 minutes camtu tunggu then barulah Suci dapat minum. Sian baby mama.

So far yg aku tau shopping mall yg ade sediakan nursing room;
 Klcc (at mothercare & Parkson), The curve (next to mothercare),
One utama (old wing-LG floor),
Jusco (mmg baby-friendly)
Bangsar Village I (1st floor, behind caffe 1920)
Carrefour  Subang
Ikano power centre (Ground floor Near to Cold Storage - 1st Floor: Near to Harvey Norman Furniture -2nd Floor: Near to World of Cartoons)
Great eastern mall
Hartamas shopping centre / Plaza Damas
Plaza Low yat
Midvalley megamall (1st & 2nd floor)

So far ni la few places yg aku tau ade nursing room / baby care room.  Kalau kat public area, that day kat Klia pun ade sediakan nursing room. Parents dua2 pun boleh masuk. Selesa gak la. Ade kerusi panjang 2 bijik, katil sebijik, sinki 2 bijik.

Sebelum korang keluar pegi mane2 better google dulu so that senang sikit if nk df anak or tukar diapers. Hati senang shopping pun girang.Takdelah tension je kalu nak kuar. Kan..

Oh, aku still x dapat lg upload gamba.. Hurm bosan kalu baca blog tanpe gambar kan? Ibarat korang berbuka puasa tanpa nasik.Pic suci dgn barney die kat atas ni pun aku dpt upload sbb dah mmg ade dlm picasa.

Penting utk tahu kat mane yg ade sediakan babies punya care room camni. Sbb kalu baby poo poo ke, cam x selesa je nak cuci kat toilet awam. Bg aku la. Sbb kalau boleh biarla tempat tu hygiene sikit kan kalo nak tukar diapers dia. ;)

Hopefully lps ni nursing room kat shopping mall ke, public area ke, diperbanyakkan lagi. Sbb slalu jugak aku dgr rmai mommy yg mengeluh sbb susah sgt nak cari tmpt utk bf anak. Kalau ade pun, sikit sgt. Sbb takkan ktrg nak bf kat public which is boleh je tp x slesa la kot. ;)





8 comments:

  1. best place with nursing room yang 'daddy' friendly rasanya dekat pavillion..pasal dia bilik and tak share2..so that senang..and bersih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree sangat2... memang puas ati kalau bawa anak p pavilion..

      Delete
    2. Yes, i am.. heheheh
      Suci apa khabar??? bulat2!!!! geramm i tengokk pic dia hehehe

      Delete
    3. Suci sihat alhamdulillah. Dah nk msuk 5 months old. I miss ely so much! Dia dah pndai ape skrg?

      Delete
  2. Tu la psl, normally mommy-baby friendly jer. For those daddy yg bwk baby kluar cam kesian je sbb ssh nak cari daddy friendly punye tmpt. By da way daddy hessa, am ur big blog follower tau. Seronok baca experience u and ur daughter which is ssh nak carik daddy yg update blog psl dia n baby. Rajin2 la update okay! ;)) thank u for drop by kat blog i... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks aini. dah jarang update lately. busy with everything..nak update kat umah time malam pon nanti Hessa nak tolong update sekali..nak conquer laptop etc..nak suruh pasal nursery rhymes..hehehe :p

      Delete
    2. Most welcome. Ok la tu at least byk jgk u post entry. Latest abt kushka rite. Nnt slalu le blog walking kat sini okay?! ;)

      Delete